Nakkilalainen Janne Vuorela, 43, hyppäsi Suurteollisuuspuiston alueturvallisuuspäällikön saappaisiin 22. helmikuuta 2022 Satakunnan pelastuslaitoksen kalustomestarin tehtävistä. Millainen alkutaival uudessa tehtävässä tehdasympäristössä on ollut? Lue Jannen esittely ja kuulumisia!

 

Varsinais-Suomesta Suomusjärveltä kotoisin olevan, nykyään perheensä kanssa Nakkilassa asustelevan Janne Vuorelan uravalintaa siivittivät aikoinaan vapaapalokunnan tehtävät, jotka hän aloitti jo 10-vuotiaana. Ala iskostui sen verran vahvasti Janneen, että hän suuntasi lopulta Pelastusopistoon Kuopioon palopäällystön opintoihin. Suurteollisuuspuistoon kokeneen pelastusalan ammattilaisen toi täsmärekrytointi. Henkilökohtaisesti tarjottu työmahdollisuus innosti ottamaan rohkeasti uuden askeleen urapolulla.

Vahvalla ammattilaisella on pysynyt jalat maassa tiukassa perehdytyspyörteessä ja tehdasaluekin tulee päivä päivältä tutummaksi.

Paljon on opeteltavaa. Jokaisella alueen yrityksellä on oma perehdytys, joten perehtyminen vie aikaa, mutta pikkuhiljaa edetään. Aiemmin työskentelin kahdeksan vuotta Satakunnan pelastuslaitoksella, ja sitä ennen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella. Olen ollut Suurteollisuuspuistossa pari kertaa suuronnettomuusharjoituksessa, mutta aika pintapuolinen raapaisu oli alueen tuntemus ennen tänne töihin tuloa. Sen verran tiesin, että missä on portti ja paloasema ja että piiput näkyvät kakkostielle. Nyt alue on toki jo tullut paljon tutummaksi, Janne kertoo.

Mutta vieläkin on monta paikkaa, että jos silmät sidottuna vietäisiin, en ikinä löytäisi kotiin muuta kuin aitalinjaa pitkin portille, lisää hän naurahtaen.

Alueturvallisuuspäällikkönä Jannen tehtävänä on koordinoida ja kehittää Suurteollisuuspuiston alueturvallisuutta ja siihen liittyvää yhteistoimintaa. Janne toimii nokkamiehenä 247 Satakunnan Turvapalvelut Oy:n tiimille, joka vastaa Suurteollisuuspuiston palosuojelusta, tehdaspalokunnan toiminnan koordinoinnista, alueen vartioinnista sekä Nornickelin pääkonttorin aulapalvelutoiminnosta. Alueturvallisuuspäällikön pesti on sellaisenaan puiston historiassa uusi ja kaivattu. Toimijoita on alueella paljon, mikä vaatii selkeää koordinointia niin alueen yhteisissä kuin yrityskohtaisissa asioissa.

 

Saman tien kiinni konkretiaan

Janne tekee monenlaista yhteistyötä alueen yritysten sekä viranomaisten kanssa, ja hän on ehtinyt jo hyppäämään mukaan erilaisiin projekteihin, joissa kehitetään alueturvallisuutta. Syötteitä toiminnan parantamiseen tulee monesta suunnasta, niin vartioinnista, tehdaspalokunnalta, alueen yrityksiltä kuin viranomaisiltakin. Pelastusalan konkarina Janne tietää, että kokonaisuutta pitää hanskata hallitusti, pala kerrallaan, mutta pitkällä tähtäimellä. Tärkeää on toimiva yhteistyö sekä selkeät yhteiset tavoitteet.

Tehdasalueen turvallisuuspäällikköryhmän kokoukset ovat keskeinen kanava, jossa käsitellään yhteisiä alueturvallisuuden asioita. Lisäksi pidämme säännöllisiä yrityskohtaisia kuukausipalavereita. Tietyissä projekteissa on erikseen määritellyt työryhmät, joissa on erilaisia kokoonpanoja edustajia, Janne kertoo.

Tehdasalueella on käynnissä monenlaisia projekteja, joissa Janne on mukana.

Esimerkiksi kameravalvontaa ollaan kehittämässä porteilla. Lisäksi juuri hiljattain aiheena on ollut esimerkiksi öljyntorjuntapuomit joella, olemme tarkastelleet niiden kuntoa ja selvittäneet millaisia tarpeita ja vaatimuksia niiden osalta nousee esimerkiksi lakisäädösten ja ympäristöluvan perusteella. Selvitysten pohjalta tehdään sitten tarkempi toimintasuunnitelma, resurssit, aikataulu ja budjetti huomioiden.

Yhtenä silmiä avaavana perjantaina keskityimme alueen junaliikenteeseen. Junia liikkuu alueella paljon valtavilla painoilla aivan jalankulkijoiden ja muun liikenteen läheisyydessä. Tätä ei ehkä enää osaa tunnistaa, jos alue on tullut kovin tutuksi. Tarkastelimme VR:n johdolla turvallisuusriskejä ja miten toimintaa voisi parantaa. VR:n asiantuntijoiden esittely oli herättelevä ja lopulta aihe ”lähti lentoon”. He pitivät aiheesta myös toimittajan turvavartin isommalle joukolle tehdasalueen henkilöstöä. Jatkotoimenpiteistäkin sovittiin jo, mikä on alkavan vuosihuollonkin osalta tärkeää, kun alueella on normaalia enemmän liikehdintää.

Samalla toteutui myös pikkupojan maailman isoin haave päästä vierailemaan veturiin, lisää Janne pilke silmissään.

 

Töissä säväyttävät Suurteollisuuspuiston spesialiteetit, vapaalla 100-vuotias talo ja amerikanraudat

Pelastuslaitoksen toimintaympäristö on laaja, mutta teollisuusympäristö tarjoaa Jannen mielestä omat erityispiirteensä turvallisuuteen. Vaikka toisaalta myös ”samoja murheita” on molemmin puolin aitaa. Tehdasalueen 300 hehtaarin koko ja massiivisuus näyttäytyvät uudelle työntekijälle aivan eri tavalla kuin tehdasalueen hyvin tuntevalle.

Alueella käsiteltävät vaaralliset kemikaalit ja niiden mukanaan tuomat onnettomuusskenaariot ovat aivan omaa luokkaansa. Alue on Suomen mittakaavassakin poikkeuksellinen tässä mielessä. Aktiivisesti toimiva tehdaspalokunta on sekin erityislaatuinen, sillä monilla alueilla toiminta on kokonaan karsittu pois. Täällä tehdaspalokunnan toiminta koetaan tärkeäksi turvallisuuden kannalta monen eri toimijan, niin yritysten, pelastuslaitoksen kuin vakuutusyhtiöidenkin näkökulmasta, mikä on hieno asia, Janne toteaa.

Aivan uudenlaisia murheita on tuonut mukanaan maailmalla vallitseva turvallisuustilanne, joka heijastuu myös erityislaatuiseen Suurteollisuuspuistoon asti.

Meihin kohdistuu mielenkiintoa tällä hetkellä selvästi aiempaa enemmän poliisin ja viranomaisten puolelta. Epävakaa tilanne maailmalla tuo mukanaan paljon uutta, ulkoisen vaaran uhka nähdään nyt aivan uudessa valossa ja kokonaan uusia ohjeistuksia on laadittava aina Aluehallintovirastosta lähtien. Olemme näihin liittyvissä selvityksissä tiiviissä yhteistyössä mukana.

Hypätään sitten töistä vapaalle, miten aika kuluu silloin? Vilinää ja vauhtia Jannen vapaa-aikaan tuovat perhe karvaisine kavereineen, talon nikkarointi, koneet – ja tietenkin lapsuudesta asti elämässä mukana kulkenut vapaapalokunta.

Perheeseeni kuuluvat vaimo, kaksi tyttöä; ekaluokkalainen ja 2-vuotias, sekä kaksi koiraa ja kolme kissaa. Meillä on talo, joka täyttää ensi vuonna 100 vuotta, ja puuhastelua sen parissa riittää koko ajan. Lisäksi minulta löytyy moottoripyörä ja amerikkalaisia autoja, joiden kanssa olen aina tykännyt pelata. Tähän vielä päälle sopimuspalokunnan tehtävät… Eli vapaa-ajalla ei tosiaan tylsää hetkeä tule!

 

Nappaa hihasta ja tule jutulle!

Janne on tyytyväinen ja kiitollinen mukavasta sekä avuliaasta vastaanotosta uudella työpaikalla.

Olen saanut kaiken avun, mitä olen osannut pyytää. Uutta tietoa tulee todella paljon edelleen, tiedon saattamisessa käytäntöön menee luonnollisesti oma aikansa, mutta sisäänajo on menossa. Korona-ajan hieman hellitettyä tehdasalueella on onneksi helpompaa kiertää ja tutustua ihmisiin ja alueeseen.

Janne lähettää lopuksi rohkaisevat terveiset tehdasalueen henkilöstölle:

Tulkaa rohkeasti nappaamaan hihasta, kun näette. Tai soittakaa tai laittakaa sähköpostia. Jos jokin asia askarruttaa, niin selvitetään vastaus!

Toivotamme Jannen lämpimästi tervetulleeksi tärkeään tehtävään Suurteollisuuspuistoon!

Jannen tavoittaa puhelinnumerosta 040 162 7576 ja sähköpostitse janne.vuorela@turva247.fi.
Työpiste tehdasalueella sijaitsee paloasemalla.


                                  2-vuotias Kaisa pitää huolen, että työasiat kaikkoavat mielestä kotona. (Kuva: Janne Vuorela)


                                   Vapun 2022 tunnelmia cruising-tapahtumasta Nakkilan Verstaalta. (Kuva: Janne Vuorela)