Teollisuusympäristö tuo työhön ainutlaatuisen viehätyksensä”, sanoo Suurteollisuuspuiston uusi tehdaspalopäällikkö ja hälytys- ja pelastustoiminnan konkari Jarno Ahosmäki.

​​​​​​​Ahosmäki, 46, aloitti Suurteollisuuspuistossa tehdaspalopäällikkönä vuoden alussa Satakunnan Turvapalvelut Oy:n riveissä. Hän pääsi tutustumaan tehdasalueen toimintaan jo joulukuussa ja startti uusiin tehtäviin on tapahtunut hälytysajoneuvon vauhdilla. Lue Jarnon kuulumisia uuden pestin alkumetreiltä:

 • Olen nyt ehtinyt olla ”etulinjassa” noin kuusi viikkoa ja joka päivä tulee opittua paljon uutta. Aamulla tulen töihin ja kohta jo huomaan, että pitäisi lähteä kotiin, kun jälleen yksi työpäivä on tullut pikavauhtia täyteen – aika menee siivillä, niin paljon on innostusta ja kiinnostusta kaikkeen uuteen, Jarno kuvailee töiden aloitusta Suurteollisuuspuistossa.

Tehdasalueen palo- ja pelastustoimella suuri rooli turvallisen työympäristön luomisessa

Suurteollisuuspuiston palo- ja pelastustoimi on todella monessa mukana. Jarnon ja tehdaspalokunnan työpäiviä täyttävät esimerkiksi monet turvallisuuden ylläpitotehtävät.

 • Infran osalta toimialueeseemme kuuluvat muun muassa automaattisten paloilmoitinlaitteiden ja sprinklerien kunnossapito ja testaukset. Kytkemme tarvittaessa kaasusammutuslaitteistoja irti sähkökeskuksista ja muista tiloista silloin kun niissä tehdään töitä ja kytkemme vastaavasti laitteistot takaisin päälle töiden päätyttyä. Myönnämme tulityölupia kattotulitöihin ja katolla tehtäviin tulitöihin, käymme tarkistamassa katoilla sijaitsevia tulityöalueita sekä teemme riskinarviointeja näiden tulityöalueiden turvallisuudesta, Jarno kertoo.

Tehdaspalokunnan kautta pidetään yllä myös tehdasalueella toimivien turvallisuustaitoja.

 • Tehdaspalokunnalla on kerran viikossa harjoitukset, joihin myös ensiapuryhmä osallistuu aina välillä. Tarvittaessa järjestämme koulutuksia myös Suurteollisuuspuiston muille yhteistyökumppaneille. Tuntuman ylläpitäminen on tärkeää hälytysten varalta, joihin osallistun tietysti itsekin, Jarno kuvailee.

Hän vaikuttaa tehtävässään aktiivisesti palo- ja pelastustoimen hankintoihin ja toimintaedellytyksiin tulevaisuudessa.

 • Olen mukana suunnittelutoimikunnassa, jossa edistetään Suurteollisuuspuiston uuden sammutusyksikön hankintaa, jonka on tarkoitus toteutua loppuvuodesta. Tehdaspalokunnan väki odottaa sammutusyksikköä kovasti, sillä se tuo mukanaan uutta tekniikkaa ja sammutusaineita sekä vastaa paremmin nykyriskeihin, Jarno kertoo.

Tehdaspalopäällikön tuki on tärkeää monelle Suurteollisuuspuiston yritykselle. Verkostoituminen ja yritysten yksilöllisten tarpeiden ymmärtäminen ovat Jarnolle tärkeitä.

 • Isoja yrityksiä löytyy alueelta monta, ja jokaisen tietojärjestelmät on opiskeltava ja hallittava. Ihmisiä on verkostomaisessa ympäristössä paljon ja oikeiden yhteyshenkilöiden löytäminen on kaiken a ja o, hän toteaa.

Palomies-sairaankuljettaja, turvallisuusvalvoja, rauhanturvaaja… ja vielä maalivahtikin!

Uravalinta palo- ja pelastustoimen parissa oli Jarnolle selvä melkein alusta asti.

 • Lähdin ensin opiskelemaan rakennuspuolta, mutta sitten kävin kuitenkin pelastusopiston ja valmistuin palomies-sairaankuljettajaksi. Työvuosien varrella olen tehnyt töitä myös vartiointipuolella oman toimen ohella erityisesti sairaalavartioinnin tehtävissä. Olen lisäksi suorittanut turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon sekä toiminut muun muassa järjestyksenvalvojana isoissa tapahtumissa.

Työmatkaa Suurteollisuuspuistoon hänelle ei kerry paljon.

 • Olen kotoisin Nakkilasta, jonne palasin asumaan muutama vuotta sitten. Minulle on suotu kolme tytärtä, joista vanhin asuu jo omillaan ja kaksi Porissa äitinsä kanssa. Harrastuksiini kuuluu esimerkiksi kaukalopallo- ja jääkiekkomaalivahdin hommat, jotka ovat tosin nyt korona-aikana jääneet hieman vähemmälle. Myös punttisali ja luonnossa retkeileminen maistuvat.

Teollisuusympäristö tuo työhön ainutlaatuisen viehätyksensä

Palo- ja pelastustoimen kunnallinen puoli on Jarnolle erittäin tuttu, joten hänestä on nyt ollut mukava nähdä, miten hommat toimivat yksityisellä puolella.

 • Sekä itse Suurteollisuuspuiston että tehdaspalopäällikön tehtävänkuvan monipuolisuus innostavat minua, teollisuusympäristö tuo työhön oman ainutlaatuisen viehätyksensä. Tehdaspalokunnan toiminnan pyörittäminen yksikönjohtajien kanssa on todella mielenkiintoista. Tässä on sitä arkista paperihommaa, mutta myös kaluston ylläpitoa, hankintoja ja hankintaesityksiä sekä käytännön tehdaspalokuntatoimintaa. Tehtävässä aloittaminen on ollut hyppäämistä liikkuvaan junaan ja välillä juoksen vielä hiukan junan perässäkin, mutta perehdytysten kautta pääsen koko ajan paremmin kyytiin, hän iloitsee.

”Kun meitä tarvitaan, on jollain yleensä mennyt asiat huonosti”

Jarno on ollut tavalla tai toisella mukana hälytys- ja pelastustoiminnassa ja sopimuspalokunnissa jo yli 30 vuoden ajan. Tuollaiseen ajanjaksoon mahtuu monia isoja tilanteita.

 • Ensihoidossa työskennellessäni olen aikanaan saanut olla kentällä mukana synnytyksessä, jossa uusi ihminen syntyi henkilöautoon. Tuollaiset tilanteet jäävät tietysti vahvasti mieleen, mutta myös esimerkiksi vaarallisten aineiden onnettomuudet ja niiden torjuntatoimissa mukana oleminen ovat aika unohtumattomia kokemuksia.

Ja niitä isoja ja pieniä tulipaloja on matkan varrella sammutettu aika monta.

 • Aikanaan sopimuspalokunnan toimintaan tutustuessani oli niin jännää istua paloautossa; pillit huusivat ja siniset valot vilkkuivat! Nyt tuollainen ”glamour” on ehkä jo jäänyt taakse, mutta nykyään on entistäkin hienompaa tietää se, että meitä palo- ja pelastustoimen ihmisiä todella tarvitaan. Tästä tulee mieleeni työurani lähihistoriasta esimerkiksi Keskuskartanon tulipalo. Se oli kaikessa kamaluudessaan todella vaikuttava tapahtuma ja muistutus siitä, että kun meitä palo- ja pelastustoimijoita tarvitaan, on jollain yleensä mennyt asiat huonosti ja hätä voi olla kova. Ehdin olla mukana myös joulukuussa BOHAn sulatolla sattuneen räjähdyksen tiimellyksessä. Alkutiedot olivat aika haasteelliset, mutta kun pääsin tilanteen tasalle, huomasin, että hommahan oli jo hyvin hallinnassa.

112-päivä luo tärkeää nostetta turvallisuusteemoille

Jarnon haastatteluhetki sattui osuvasti valtakunnalliselle 112-päivälle, jolle hän antaa kiitosta turvallisuuden perusasioiden esiin nostamisesta.

 • Ihmisten on hyvä kiinnittää huomiota omaan kotiympäristöönsä, jotta se olisi paikka, jossa on turvallista asua ja elää. Juuri niitä kaikkein lähimpänä olevia riskejä voi olla yllättävän vaikea huomata, Jarno muistuttaa.

Sama pätee myös työturvallisuuteen, josta huolehtiminen on sekä jokaisen henkilökohtainen että kaikkien yhteinen asia.

 • Olen tehnyt monta vuotta palovartiointityötä esimerkiksi telakalla ja teollisuudessa, ja pääsääntöisesti voi sanoa, että turvallisuus ei ole tiedon tai ohjeiden puutteesta kiinni, niitä saattaa olla tarjolla jopa väsymiseen asti. Tämä on ehkä karusti sanottu eikä asia tietenkään ole ihan yksinkertainen, mutta niin se vain on, että meistä jokainen on lopulta itse vastuussa työturvallisuudesta. Yhteisiä tavoitteita ja vastuita pitää ehdottomasti olla, mutta kokonaisuus riippuu suurelta osin siitä, kuinka moni meistä on todella sitoutunut turvallisuuteen ja ohjeiden noudattamiseen ihan niistä arjen pienistä jutuista alkaen, Jarno pohtii.

Jarnon perehtyminen tehdaspalopäällikön tehtäviin jatkuu hyvillä mielin.

 • Minut on otettu Suurteollisuuspuistossa tosi hyvin vastaan, ja siitä liikkuvasta junasta on ojennettu monta kättä, jotta pääsisin hyppäämään kyytiin mahdollisimman pian. Kiitos kaikille, jotka ovat auttaneet minua alkuun! Teemme kaikki töitä sen eteen, että Suurteollisuuspuisto kehittyy ja voi hyvin, näin on hyvä jatkaa eteenpäin!

Toivotamme Jarnon lämpimästi tervetulleeksi tärkeään tehtävään Suurteollisuuspuistoon!

Minut on otettu Suurteollisuuspuistossa tosi hyvin vastaan; liikkuvasta junasta on ojennettu monta kättä, jotta pääsisin hyppäämään kyytiin mahdollisimman pian. Kiitos kaikille, jotka ovat auttaneet minua alkuun!” – Jarno Ahosmäki