Boliden Harjavallan pääkonttorin edustalle nurmialueen reunaan on ilmestynyt mielenkiintoinen rakennelma – se on hyönteishotelli!

  • On tosi kiva, että te ja hyönteishotelli olette nyt täällä, sanoi Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Timo Rautalahti hyönteishotellin avajaistilaisuudessa pääkonttorin edustalla 31. toukokuuta. Hän osoitti sanansa joukolle yhdeksäsluokkalaisia joustavan opetusryhmän poikia, jotka rakensivat hyönteishotellin yhtiölle kevään aikana ja saapuivat nyt paikan päälle katsomaan lopputulosta.
  • Hyönteishotellista tekee ainutlaatuisen muun muassa se, että sen näyttävä malli oli tilaustyö meiltä Bolidenilta ja taitava toteutus tuli teiltä, Harjavallan yläkoulun nuorilta. Valmistamme metalleja ja fakta on, että teollinen toiminta ei pääsääntöisesti ole luonnon monimuotoisuutta tukevaa. Hyönteishotelli on ehkä pieni, mutta sitäkin tärkeämpi tapa kehittää ja huomioida asiaa. Pääkonttorillamme vierailevat, kuten tällä viikolla luonamme vieraileva Bolidenin hallitus, tulevat näkemään hyönteishotellin ensimmäisenä, mikä on hieno juttu. Hyönteishotelli edustaa myös yrityksemme arvoja (huolenpito, rohkeus ja vastuu), sillä haluamme pitää vastuullisesti huolta ympäristöstämme, hän jatkoi.

Hotelli pörriäisille – miten se tehtiin?

Poikien mukaan paahtoleivän ja kahvin menekki oli kovaa, kun ampiaisen mallista hotellia rakennettiin kevään mittaan viikoittain parin tunnin sessioissa Vinnaren työpajalla Harjavallassa.

  • Oli tosi kivaa, kuului vastaus, kun pojilta kysyttiin, minkälaista hyönteishotellin rakentaminen oli.
  • Ensin teimme hotellin pohjarakenteen, sitten lisäsimme sisällöiksi käpyjä, heinää ja ukonputkia ja lopuksi kiinnitimme päällysverkon. Työn päälle grillasimme makkarat, he kertoivat innoissaan.

Suuri vaikutus hienoon lopputulokseen oli Vinnaren työpajan tarjoamilla tiloilla ja työvalmentaja Mikko Knihtillä, joka toimi rakentamisen ”pääarkkitehtinä”, hankki kaikki rakentamiseen tarvittavat materiaalit sekä sai vilkkaista rakentajista parhaan osaamisen esiin. Mikko oli aktiivinen yhteyshenkilö myös Boliden Harjavallan suuntaan raportoidessaan hotellin rakennustöiden edistymisestä.

Ajatus kouluyhteistyöstä ja hyönteishotellista syntyi Rakeistossa

  • Kesäkuun 2021 alussa pidetyssä Rakeiston suojametsän istutustilaisuudessa oli koulun kanssa puhetta, että voisimme tehdä yhteistyötä tulevinakin vuosina ja visioimme hyönteishotelleja jo tuolloin esimerkiksi tehdasalueen kaatopaikalle, muisteli Boliden Harjavallan ympäristöpäällikkö Fanni Martti.

Tahtotilaa ja ideoita yhteistyöhön löytyi sekä Bolidenilta että koululta, ja toimintasuunnitelma lähti selkeytymään syksyn ja talven aikana.

  • Halusimme maksaa hyönteishotellien tarvikkeet työn edellytysten varmistamiseksi. Olemme hyvin tyytyväisiä yhteistyön tuloksena syntyneeseen hyönteishotelliin. Seuraavana toiveissamme on Boliden-logon kirjaimien mallinen hyönteishotelli, jonka voisimme sijoittaa läjitysalueellemme, josta se näkyisi kakkostietä kulkeville, pohti Fanni.

Nyt Boliden Harjavallan pääkonttorin edustalla komeileva hyönteishotelli ei jääne kouluyhteistyön viimeiseksi.

  • Joustava perusopetusryhmä ryhtyy mielellään pitkäjänteiseen yhteistyöhön Boliden Harjavallan kanssa. Joustavan opetusryhmän jatkumo on taattu ja pienryhmänä voimme toteuttaa joustavasti erilaisia pieniä projekteja, kuten hyönteishotelleja tai linnunpönttöjä. ”Palvelua” tarjoamme leasing-sopimuksella, jossa myös huollamme kohteita vuosittain. Haluaisimme päästä yritysmaailmaan lähemmin mukaan. Olisi hienoa, jos ryhmästä kehkeytyisi Bolidenin kummiluokka, sanoi Harjavallan yläkoulun erityisopettaja ja poikien ohjaaja Marko Törrönen.

Hyönteishotellin rakentaminen oli peruskoulutaipaleen viimeisiä töitä

Hyönteishotellin valmistuminen oli hieno päätös poikien opintovuodelle. Hotellin avajaishetkellä aamukammassa oli jäljellä enää kolme koulupäivää.

  • Ryhmän oppilailla on takanaan kevään ammatinhaku toisen asteen koulutukseen. He odottavat tuloksia valinnoista ihan näillä näppäimillä kesäkuussa. Pääsykokeisiin on kuulunut myös haastatteluja, joissa poikien on pitänyt vakuuttaa haastattelijat, kertoi Marko Törrönen ohjattavistaan.
  • Hakeudumme sähkö-, logistiikka-, rakennus- ja cateringaloille, kertoivat pojat tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Kun pojilta kysyttiin, onko meininki haikeaa koulun päättyessä, oli vastaus yksimielinen: ”No ei todellakaan!”.

Hyönteishotellin rakentajat ja heidän opettajansa saivat avajaistilaisuudesta mukaansa kivan kesänaloituspaketin, josta löytyi muun muassa juomapullo ja aurinkolasit Bolidenin logoin. Avajaistilaisuuden päätteeksi juotiin vielä kahvit hyönteishotellin kunniaksi Boliden Harjavallan neuvotteluhuone Liekissä.

Boliden Harjavalta kiittää Harjavallan yläkoulun oppilaita ja opettajia merkityksellisestä ja mukavasta yhteistyöstä, joka lähentää nuoria ja yritysmaailmaa!